ABS Fren Sistemi Nedir?
ABS Fren Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?
Hidrolik frenlerin araç tekerlerini kitlemesini önlemek amacıyla kullanılan ABS fren sistemi, sensörler aracılığıyla tekerleklerin hızını sürekli olarak izler ve frenleme basıncını kontrol ederek tekerleklerin kilitlenmesini engeller. Özellikle ani frenleme gibi acil durumlarda ve kaygan zeminlerde aracın daha güvenli bir şekilde durmasını sağlayarak sürücülerin ve yolcuların güvenliğini artırır. Gelişmiş bir güvenlik teknolojisi olan ABS fren sistemi, modern otomobillerin standart donanımları arasında yer almaktadır.
ABS Fren Sistemi Nedir?
ABS fren sistemi açılımı ‘’Anti-Lock Braking System’’ olarak bilinir. Türkçede “Kilitlenmeyi Önleyen Fren Sistemi” olarak ifade edilen ABS sistemi, otomobillerde kullanılan bir tür güvenlik sistemidir. ABS fren sisteminin en önemli görevi, frenleme esnasında tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek sürüş güvenliğini artırmaktır. Tekerleklerin kilitlenmesini önleyen ABS fren sistemi nedir, nasıl çalışır ve sağladığı avantajlar nelerdir gelin birlikte inceleyelim.
ABS Fren Sistemi Ne İşe Yarar?
ABS fren sistemi ne işe yarar sorusunun birçok farklı yanıtı vardır. ABS fren sistemi, frene basıldığı anda tekerleklerin kilitlenmesini engelleyen önemli bir mekanizmadır. Tekerleklerin kilitlenmesi yol üzerinde tekerleklerin kaymasına yol açarak araç kontrolünün kaybedilmesine neden olabilir. ABS fren sistemi, tekerleklerdeki fren basıncını düzenleyerek kontrol altına alır ve tekerleklerin yeniden dönme hareketi göstermesini sağlar. Tekerleklerin yeniden dönmesiyle birlikte aracın sürücüsü, direksiyon hakimiyetini yeniden koruyarak güvenli duruş sağlar. ABS fren sisteminin önemli işlevlerinden biri de yol tutuş ve manevra kabiliyetinin yüksek olmasıdır. Yol tutuş gücünün etkili olması ve daha kolay bir şekilde manevra kabiliyeti sunması aracın daha kolay kontrol edilmesini sağlar. Ani dönüş ya da kaçış gibi manevra hareketlerinin güvenli ve emniyetli bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olur.
ABS, tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek daha kısa mesafede daha iyi frenleme sistemi yapmasına olanak tanır. Aracın ani frenleme hareketinde yavaşlamasını ve durmasını zorlaştıran tekerlek kilitlenmesini önleyerek etkili bir frenleme hareketinin gerçekleşmesine yardımcı olur. ABS fren sisteminin işlevlerinden bir diğeri de direksiyon hakimiyetini sağlamasıdır. Otomobil sürücüsünün ani frenleme zamanlarında ya da kaygan zemin sürüşlerinde aracı istediği şekilde hareket ettirebilmesi için direksiyon hakimiyetini sağlaması gerekir. Tekerleklerin dönme kabiliyetini koruması için direksiyon hakimiyetini üst seviyede tutmaya yardımcı olur. Trafik ve sürüş güvenliğinin önemini vurgulayan ABS fren sistemi, kaza riskini azaltarak güvenli sürüş deneyimi sunar. ABS fren sistemi destekli araçlarıyla sürücülerinin güvenliğini ön planda tutan Volkswagen, satış kampanyaları ve kredi çözümleriyle sizleri bekliyor. Volkswagen fiyat listesi üzerinden fiyat/performans değerlendirmesi yapabilir ve güvenli sürüşün tadını çıkarabilirsiniz.
ABS Fren Sistemi Nasıl Çalışır?
Yüksek güvenlikli bir mekanizma olarak bilinen ABS fren sistemi oldukça sade bir çalışma şekline sahiptir. Peki, tekerleklerin kilitlenmesini önleyen ABS fren sistemi nasıl çalışır? Her otomobilde bulunan ve her bir tekerleğin üzerinde sensör olarak yerleştirilen ABS fren sistemi, tekerleklerin hızını sürekli olarak ölçerek kontrol altında tutar. Aracın fren pedalına basıldığında ABS fren sistemi; tekerlek üzerindeki hızları izler, olası durumlarda kilitleme belirtisi algılar ve derhal müdahalede bulunur. Fren pedalına basıldığı anda tekerlek kilitlenmeye başlar. ABS sistemi duruma müdahale ederek fren basıncının azalmasını sağlar.
Azalan fren basıncıyla tekerleğin dönme işlevi devam ederken tekerleğin kilitten çıkması sağlanır. Bu sayede tekerlek yol tutuş gücünü kaybetmeden işlevini sürdürmeye devam eder. Otomobil sürücüsünün, direksiyon kontrolünü yitirmeden ve aracını güvenli bir şekilde sürdürmeye devam ederek güvenli frenleme yapabilmesine yardımcı olur. En merak edilen konulardan biri de ABS fren sistemin avantajları nelerdir sorusudur. ABS frenleme sisteminin sağladığı en önemli avantajlardan biri ciddi bir manevra kabiliyetini sağlayabilmesidir. Kısa mesafeli bir sürüş anında ani frenleme yapıldığında sistem sayesinde manevra kabiliyeti artar ve çok daha güçlü bir yol tutuşu sağlanır.
ABS Fren Sisteminin Etkili Olduğu Alanlar Nelerdir?
Otomobil tekerleklerinin frenleme anında kilitlenmesini önleyen ABS fren sistemi; yol tutuş gücü, fren mesafesi, direksiyon kontrolü, yokuş aşağı frenleme ve otomobil sürüş kabiliyetini stabil tutma gibi pek çok konuda işlevselliğe sahiptir. Aracın yokuş aşağı olduğu bir konumda frenleme yapması gerektiğinde tekerleklerin kilitlenmesini engeller.
Yokuş aşağı frenleme durumunda sürücünün frene sert ya da hızlı basmasına gerek kalmadan aracın dengesini sağlayarak yokuş aşağı inmesini kolaylaştırır. Otomobil sürüşlerinde önemli bir yere sahip olan direksiyon kontrolü, özellikle ani manevra hareketleri ya da zorlu yol koşullarında ekstra önem arz eder. Bu gibi durumlarda sürücünün direksiyon kontrolünü sağlayabilmesi için ABS fren sisteminin etkili ve doğru çalışması gerekmektedir.
ABS, kilitlenen tekerlekleri serbest bırakarak sürücünün direksiyon hakimiyeti kurmasına yardımcı olur. Kilitlenmeyen tekerleklerin fren gücü daha yüksek olacağından oto kontrol daha iyi sağlanır. Acil frenleme yapılması gereken durumlarda, kaygan yol sürüşlerinde ya da olumsuz koşullara sahip yollarda üstün frenleme ve güvenli bir sürüş için ABS fren sistemi kullanılmalıdır.
ABS Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
ABS fren sistemi avantajları ile sürücülerin sürüş güvenliğini garanti altına alır. ABS fren sistemi kullanırken önem verilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu hususlardan en önemlisi ABS fren sisteminin doğru çalışıp çalışmadığının test edilmesidir. Düzenli kontroller yapılarak sistemin dinamiği kontrol edilmeli, beklenmedik durumlarda ise yetkili servisten destek alınmalıdır.
Aracın kontrolünü sağlamak amacıyla tasarlanan ABS fren sistemi, uygun sürüş teknikleriyle daima güvenli ve kontrolü bir sürüş deneyimi yaşatır. Trafikte güvenli sürüş mesafesini korumanıza yardımcı olur ve ani durumlarda güçlü frenleme yapılmasına olanak tanır. ABS fren sisteminin özellikleri göz önünde bulundurulduğunda düzenli bakımının yapılması ve kullanımına dikkat edilmesi önem taşır.
ABS Sisteminde Olabilecek Arızalar Nelerdir?
ABS fren sisteminde oluşabilecek arıza durumlarını şu şekilde sıralamak mümkündür.
• ABS fren sisteminde herhangi bir sorun oluşursa arıza lambası yanar. Arıza lambası, otomobillerde gösterge panelinde bulunur ve kilit önleme sisteminin çalışmadığını işaret eder.
• ABS sisteminin çalışma prensibinde anlatıldığı üzere tekerlekler üzerinde bir sensör bulunur. Bu sensör tekerlek hızlarını ölçerek kayıt altına alır ve daha sonra bu verileri işleyerek frenleme anında aracın tekerlek kilitlenmesini önlemek üzere kullanılır. Tekerlek üzerinde bulunan bu sensör bozulur ya da çalışmaz duruma gelirse ABS fren sistemi de işlevini yerine getiremez.
• Fren hidroliğini basıncını düzenleyen bu fren sistemi içerisinde bulunan basınçlandırma pompasının arıza işareti vermesi de fren sisteminin çalışmamasını sağlar. Bu arıza genelde elektriksel bir sorundan kaynaklanır.
• Sigorta ya da kablo bağlantılarından oluşan kopma, aşınma ya da diğer problemlerden dolayı ABS çalışamaz duruma gelebilir. ABS sisteminin devre dışı kalmasına neden olan bu sorunlar da frenleme anında tekerlek kilitlenmesini önleyemez ya da tekerlek üzerindeki sensörlerin hız basıncını ölçümleme ve kayıt altına almasını sağlayamaz.
Basınç pompası, kontrol ünitesi, hız sensörü, sigorta ya da kablo gibi parçalardan kaynaklanan arıza, ABS sisteminin çalışmasını engellediği ya da durdurduğu için çeşitli kazalara neden olabilir. Bu kazaların önüne geçmek için arıza tespitinin yapılması gerekir.
ABS Fren Sistemi Arızası Nasıl Anlaşılır?
ABS sisteminin arızalandığını anlamak için dikkatli olunmalıdır. Basit birkaç belirti bu sistemin çalışıp çalışmadığını gösteren önemli detaylardır. Öncelikle aracın gösterge panelinde yer alan ABS işareti yanarak uyarı verir. Fren sistemi çalışmıyor ise bu lamba ışığı, sistemin kontrol edilmesi gerektiğini vurgular. ABS fren sisteminin arızalanması durumunda fren pedalında ufak bir titreşim yansır. Bu titreşim pedala basıldığında hissedilir ve aracın performansını da olumsuz yönde etkiler. Fren sisteminin arızalandığını vurgulayan bir diğer uyarı ise frenleme performansının düşmesidir. Bu durumda sürüş güvenliği de tehlikeye girebileceğinden otomobili kullanırken ekstra dikkatli olmakta fayda vardır.
Araçta ABS Olup Olmadığını Anlayabilir miyiz?
Aracınızda ABS fren sistemi olup olmadığını anlamanın belli başlı yöntemleri vardır. Öncelikle ilk dikkat etmeniz gereken nokta, aracınızın kontrol panelindeki ABS işaretidir. Aracınızda ABS işareti mevcutsa bu fren sistemine sahip olduğunuzu gösterir. Bir diğer yöntem ise aracınızın kullanım kılavuzunu incelemektir. Aracınıza ait tüm detayları içeren bu kılavuz içerisinde ABS fren sistemi hakkında da bilgiler yer alır. Son olarak bir yetkili servis ile görüşerek aracınızı kontrol ettirebilir, ABS fren sistemi olup olmadığını teyit ettirebilirsiniz. Aracınızda bu sistem mevcut ise düzenli bakımını yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Gelişmiş ABS fren sistemleri ile bilinen Volkswagen araba modelleri de arayışınızı noktalamanıza yardımcı olabilir. Bu, biraz da güven meselesi değil mi?