ASR Nedir

ASR Nedir?

ASR Nedir? ASR Ne İşe Yarar?

Her yıl giderek artan trafik kazalarını önlemek için çeşitli önlemler alınır. Emniyet kemeri takmak, hız limitini aşmamak, sürüş esnasında telefon kullanmamak ya da yoldan başka bir alanda odaklanmamak gibi birçok önlem bu kazaların önlenmesi için etkili tedbirler olsa da kimi zaman yeterli olamayabilir. Bu durumda daha gelişmiş bir teknoloji kullanarak güvenlik önlemlerini üst seviyeye çıkarmak faydalı olur. ASR olarak bilinen anti patinaj sistemi, aracın kaymasını önleyerek ekstra güvenlik sağlar. Gelin, gelişmiş güvenlik önlemlerinden biri olan ASR nedir ve hangi Volkswagen SUV modelleriOpens an external link ASR sistemiyle çalışır detaylı inceleyelim.

ASR Nedir?

Otomobil endüstrisinde sıklıkla kullanılan ve üst düzey güvenlik önlemleri sağlanması için geliştirilen ASR teknoloji, anti patinaj sistemi olarak bilinir. Bu sistemin en temel amacı, araçların sürüş esnasında yaşayabilecekleri olumsuz durumlar karşısında tekerleklerinin kaymasını önleyecek güçlü bir fren sisteminin uygulanmasıdır.

ASR sistemi, tekerleklerin dönme hızını izleyerek tekerlek üzerindeki sensörler aracılığıyla bu durumların takibini gerçekleştirir. Bu sensör, tekerleklerin hızlarını sürekli olarak ölçerek kayıt altına alır ve bu bilgiler ilgili birimlere kontrol edilmesi üzere gönderilir. Kontrol birimi, tekerleklerin kayma riskini tespit ederek fren basıncını ve hidrolik ünitesini takibe alır. Riskli bir durum söz konusu olduğunda fren basıncını takip eden bu hidrolik ünite, frene basınç uygular. Uygulanan bu basınç sayesinde aracın tekerleklerinin kayması engellenir ve sürücünün daha kolay ve güvenli bi şekilde aracı kontrol etmesi desteklenir. ASR sistemi ile fren mesafesi kısalarak aracın yol tutuş gücünü destekler. ASR sistemi sayesinde desteklenen yol tutuş gücü, özellikle kaygan zeminlerde daha iyi hareket etmesini ve aracın olası trafik kazalarına karşı ekstra önlem alınmasını sağlar.

ASR sistemi, tehlikeli sürüş koşullarında aracın kontrollü bir şekilde durmasına yardımcı olmanın yanı sıra, aracın direksiyon kontrolünün sağlanmasına da katkıda bulunur. Sürücünün direksiyon hakimiyetini korumasını sağlayarak güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi sunar. Birçok otomobilde bulunan ASR sistemi, araçların daha güvenli bir yolculuk gerçekleşmesini sağlayan önemli bir teknolojidir.

ASR Ne İşe Yarar?

Anti patinaj sistemi olarak bilinen ASR ne işe yarar, araç sürücülerine sağladığı faydalar nelerdir? Araç tekerleklerinin kaymasını önleyen bu gelişmiş teknoloji, sürücülerin daha güvenli ve konforlu bir yolculuk deneyimi gerçekleştirmeleri için özel olarak tasarlanmıştır. Olumsuz hava koşullarında, özellikle kaygan zemin oluştuğunda ani hızlanmalar ya da sert frenlemeler meydana gelebilir. Bu durumda tekerlek kontrolünü kaybetme olasılığı yüksek olan araç sürücüleri, istenmeyen kazalara sebebiyet vererek hem kendilerinin hem de diğer bireylerin hayatlarını tehlikeye atabilir. Oluşabilecek bu kazaları önlemek amacıyla geliştirilen ASR sistemi, araçların tekerleklerinin kaymasını kontrol ederek sürüş emniyeti sağlar.

ASR anlamı, Anti Schlupf Regelung kelime grubundan gelir. Yolculuk esnasında araç, hızını ve kontrolünü kaybederek ani tekerlek kaymasına sebebiyet verirse ASR sistemi frene müdahale ederek tekerlek hızının yavaşlamasına yardımcı olur. Bu da frenleme sisteminin daha güçlü bir şekilde kontrolü ele alarak aracın güvenli bir şekilde durmasına neden olur. Bu sistem sayesinde aracın kontrolünü yeniden sağlayan sürücü, güvenli bir şekilde sürüş deneyimine devam edebilir.

Anti patinaj sisteminin sağladığı avantajlardan biri de güçlü çekiş gücüdür. Araçların çekiş gücünü artırarak aracın kaymamasını sağlayan bu sistem, tekerleklerin sürekli olarak sürüklenmesini engelleyerek aracın zemin üzerinde daha iyi bir şekilde tutunmasına olanak tanır. Aracın daha üstün yol tutuşu sağlaması ve istikrarlı bir şekilde hızlanarak frenleme yapabilmesi için önemli işleve sahip olan bu sistem, güvenlik sistemlerinin bir parçasıdır.

Gelişmiş teknolojiyle çalışan ASR araba, diğer sistemlere entegre edilebilir ve güvenlik önlemleri daha üst seviyeye çıkarılabilir. Araç içerisinde bulunan farklı güvenlik sistemleriyle birlikte uyumlu bir şekilde çalışan ASR, aracın her an hazırlıklı olmasını ve kaza oranını minimum seviyeye düşürmesini sağlar. Araç içerisinde bulunan sistemlerden biri olan Elektronik Stabilite Kontrolü ile entegre edilen ASR, ekstra güvenlik önlemi sağlayarak sürüş güvenliğini maksimum seviyelere çıkartır.

ASR araba nedir denildiğinde daha güvenli bir sürüş deneyimi için özel bir sisteme sahip olan araba grubu olarak tanımlanır. ASR, aracın tekerleklerinin, özellikle kaygan zeminlerde daha güçlü bir yol tutuşu sağlayarak kaymasını önleyen bir sistemdir. Bu sistem sayesinde araçlar patinaj yapmadan güvenli bit sürüş deneyimi yaşar.

ASR Nasıl Çalışır?

Araç tekerleklerinin kaymasını önleyen ASR sistemi, belirli bir çalışma prensibine sahiptir. Bu prensip doğrultusunda, üstün performans ve güvenlik sağlayan bu sistem, sürüş sırasında maksimum verimlilik sunar. ASR sisteminin çalışma prensibi ise şu şekildedir:

Araçta bulunan hız sensörleri, tekerlek hızını ve dönme hızını kontrol ederek ölçümler sağlar. Bu ölçümleri her zaman gerçekleştiren bu sensör, aldığı bilgileri ASR kontrol ünitesine ileterek kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. 

Kontrol ünitesine iletilen bu bilgiler, analiz edilerek aracın tehlikede olup olmadığı tespit edilir. Eğer bir veya birden fazla tekerlek, normal seviyenin üzerinde bir dönme hızı gerçekleştiriyorsa sistem, tekerleğin kilitlenme eğilimi gösterip göstermediğini tespit eder.

ASR sistemi frene basıldığı anda tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için hidrolik bir sistem kullanır. Bu sistem, tekerleklerdeki fren basıncını düşürmek ya da artırmak için basınç uygular ve bu basınç, basınç regülatörleri tarafından kontrol altına alınır. Fren pedalına basıldığı andan itibaren takip edilerek kontrollü bir şekilde fren basıncı kesilir ve frenlerin kayması engellenir. Bu esnada fren de hidrolik basınçların kontrolünü yapmaya devam eder.

Araçlarda bulunan ASR sistemi, aracın sürüş stabilitesini kontrol altına alan VSC sistemi ile entegre bir şekilde çalışır. Bu sayede ani dönüşlerde oluşabilecek yana kayma ya da şerit değiştirme gibi denge sorunlarının önüne geçilir. Entegre bir şekilde çalışan ASR, aracın sürüş kontrolünü maksimum düzeyde tutar ve sürücülere hem güvenli hem de konforlu bir yolculuk sunar.

ASR Sistemi Hangi Tür Araçlarda Bulunur?

Anti patinaj sistemi, birçok araç modelinde bulunan ve yüksek güvenlik önlemi sağlayan bir sistem olarak bilinir. ASR sisteminin sağladığı pek çok avantaj sayesinde araç sürücüleri, yol deneyimlerini maksimum seviyeye çıkararak hem kendi güvenliklerini hem de diğer yolcuların güvenliklerini kontrol altına alır. Tüm sınıf modellerinde bulunan bu sistem standart bir özelliktir. Yol tutuşunu maksimum seviyeye çıkaran ASR sistemi; arazi, ticari, spor veya lüks otomobillerde bulunur. Birçok marka ve modele entegre edilen bu sistem, tüm Volkswagen SUV modelleri için de geçerlidir. Volkswagen modelleri sayfasıOpens an external link sizlere araç özellikleri ve ASR sistemi hakkında detaylı bilgiler sunar.

ASR Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araç güvenliği için önemli bir yere sahip olan ASR arızası nasıl giderilir? ASR sisteminin arızasını gidermek için önce arıza olup olmadığı tespit edilir. Bunun içinde ASR ışığının yanıp yanmadığı sürekli kontrol edilir. ASR ışığının yanmaması durumunda sistemin çalışmadığı anlaşılır ve bunu gidermek için çeşitli yöntemler uygulanır. ASR arızasını gidermek için aracın kontak anahtarı çıkarılarak resetleme yapılabilir. Bu işlem kimi zaman sorunu düzeltebilir. Fakat tam güvenliği sağlamak için teknik servis yardımı almak en doğrusudur.