Volkswagen Amortisör

Amortisör Nedir?


Amortisör Nedir?

Bir otomobilin süspansiyon sisteminin en önemli bileşeni olan amortisör, pek çok görevi üstlenen bir yapıdır. Araçlarda bulunan süspansiyon sistemi, aracın tekerleklerinin yüzeydeki düzensizliklere uyum sağlamasına ve sürüş konforunu artırmasına yardımcı olan parçaları içerir. Amortisör de süspansiyon sisteminin en önemli parçasıdır ve teknik görevleri yerine getirir. Amortisör, üstüne düşen görevi yerine getirirken doğru ve sistemli bir şekilde çalışmaya devam etmelidir. Amortisör arızası, çeşitli sorunları beraberinde getirebileceğinden bozulma ve değişim durumlarında hızlı müdahale edilmeli ve arıza giderilmelidir. Peki, amortisör ne işe yarar?

Amortisör Ne İşe Yarar?

Otomobilin süspansiyon sisteminin önemli bir bileşeni olarak bilinen amortisör, çeşitli görevlerin yerine gelmesinde büyük rol oynar. Amortisör, süspansiyon sistemi tarafından emilen enerjiyi söndürerek tekerleklerin düzensiz yüzeylerle temas ettiğinde oluşan titreşimleri ve şokları absorbe eder. Süspansiyonun söndürülmesi aşamasında araçta oluşan sarsıntıların azalmasına katkıda bulunur ve sarsıntıları hafifleterek yolcuların daha rahat ve konforlu bir sürüş deneyimi yaşamalarına olanak tanır. Aracın daha iyi yol tutuş güvenliği sunmasını sağlamanın yanı sıra frenleme yeteneği ve kontrol imkânı da tanıyarak maksimum performans sağlar. Tekerleklerin yere tutunması konusunda hassasiyet gösteren amortisör, aracın güvenli sürüş deneyimi sunmasında etkin rol oynar.

Aracın sarsılmadan yol almasına olanak tanıyan amortisör, virajlarda, süspansiyon sisteminin dengelenmesine yardımcı olarak otomobilin daha iyi yönlendirilmesini sağlar. Yüzeydeki çukurlardan, tümseklerden ve dengesizliklerden kaynaklanan sarsıntıları azaltır ve araç sahiplerinin daha pürüzsüz bir sürüş deneyimi yaşamalarını sağlar. Tekerleklerin ve lastiklerin düzensiz yüzeylerle temas ettiğinde fazla aşınmasını önleyen amortisör, lastiklerin de daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur. Hem sürücülere hem de yolculara rahat ve konforlu bir yolculuk deneyimi sunan amortisör, sadece sürüşü güvenli bir hale getirmez, aynı zamanda aracın uzun ömürlü kullanıma sahip olmasını da sağlar. Düzensiz yollarda bile tekerleklerin yere tutunmasını sağlar ve aracın daha iyi kontrol edilmesine yardımcı olur. Amortisörler, süspansiyon sistemiyle çalışarak aracın yol koşullarına uyum sağlamasını sağlar ve sürüş deneyimini geliştirir.

Amortisör Nasıl Çalışır?

Peki, tekerleklerin yere tutunmasını ve sarsılmadan daha düzgün bir sürüş deneyimi yaşanmasını sağlayan elektrikli amortisör nasıl çalışır? Amortisörün çalışma prensibinde, darbe emme özelliği ön plandadır. Araç tekerlekleri yol yüzeyiyle temas ettiğinde düzensizlikler, çukurlar ve tümsekler gibi yüzeydeki bozukluklardan kaynaklanan darbeler oluşur.

Darbeler, süspansiyon sistemi tarafından emilir ve bu sayede enerji amortisör tarafından işlenir.  İçerisinde hidrolik sıvı veya gaz bulunduran bir silindir içeren amortisör, darbeleri emme ve sönümleme işlemi sırasında sıvı ya da gaz kullanır. Gazlı amortisör, bir darbe ya da titreşim olduğunda, amortisörün pistonu sıkışır veya genişler. Pistonun içerisindeki hidrolik sıvının veya gazın hareket etmesine neden olur. Sıkıştırıldığında sıvı veya gaz, pistonun üst tarafına taşınırken genişlediğinde alt tarafına geri döner.

Amortisörün görevi, bu sıvı veya gazın hareketini kullanarak darbelerin enerjisini emmek ve söndürmektir. Darbe emme işlemi, süspansiyon sistemi tarafından transfer edilen enerjiyi yavaşlatır. Tekerleklerin yol yüzeyi ile temas etmesini sarsılmadan yapar. Amortisör, sürekli olarak tekerleklerin yüzeydeki düzensizliklerle temas ettiği her an çalışır. Sürekli olarak darbeleri absorbe eden amortisör, yolcuların rahat bir sürüş deneyimi yaşamalarını sağlar.

Amortisör Takozu Bozulursa Ne Olur?

Otomobilin süspansiyon sisteminde önemli bir role sahip olan amortisör, bozulursa ya da zarar görürse çeşitli sorunlara sebebiyet verebilir. Amortisör takozlarının bozulması, sürüş konforunun ciddi bir şekilde azalmasına neden olabilir. Yol yüzeyi ile temas eden tekerlekler, sürekli olarak darbelere ve titreşimlere maruz kalır. Sürücü ve yolcular için hem rahatsız edici hem de güvenlik açısından tehlikeli bir sürüş deneyimine neden olur. Amortisör takozlarının işlevsiz hâle gelmesi, aracın yol tutuşunu olumsuz etkiler.

Virajlarda daha az denge sağlayarak aracın direksiyon hakimiyetini kaybetmesine neden olabilir. Sürüş güvenliği risk altına girmesine yol açan amortisör, araç lastiklerinin aşınmasında da etkili olabilir. Bozuk amortisör takozları, tekerleklerin yol yüzeyiyle düzgün bir şekilde temas etmemesine neden olabilir. Lastiklerin düzensiz bir şekilde aşınmasına ve kısa sürede lastiklerin ömrünün tükenmesine yol açabilir. Süspansiyon sistemi üzerindeki ekstra baskı, amortisör takozlarının bozulmasından kaynaklanabilir. Bozulmuş amortisör takozu, direksiyon titremesine neden olabilir. Yüksek hızlı sürüş sırasında kolayca fark edilen bu titreme özellikle ön amortisör takozu bozulmuşsa sürekli titreşimler ve sarsıntılar nedeniyle araç daha fazla yakıt tüketebilir.

Amortisör Takozu Değişimi Ne Zaman Olur?

Amortisör takozu değişimi gerekip gerekmediği konusunda dikkatli olmak gerekir. Amortisör takozlarının bozulmuş veya aşındığını gösteren ilk işaretlerden biri, süspansiyon sisteminde duyulan garip seslerdir. Çıtırtı, tıkırtı, vurma veya tıkırtı gibi sesler, amortisör takozlarının aşındığını veya hasar gördüğünü gösterir. Sürüş sırasında daha fazla titreşim hissedilirse ve aracın daha fazla sarsıntı yaptığı fark edilirse amortisör takozlarının değiştirilmesi gerekir.

Sürüş konforunu olumsuz etkileyen bu aksaklıklar, amortisör takozlarının işlevsiz hâle geldiğini gösterir. Ön amortisör ya da arka amortisör takozlarının bozulması, aracın direksiyon hakimiyetini etkileyebilir. Virajlarda daha az denge sağlamak ve direksiyon titremesi gibi sorunlara yol açabilir. Amortisör arızası, sürekli olarak araçların titreşimlere ve sarsıntılara maruz kalmasına yol açtığından, yakıt tüketiminin fazlalığına da sebebiyet verebilir. Yakıtta gerçekleşen hızlı kayıplar, amortisör arızasının belirgin nedenleri arasında yer alır. Amortisör takozlarının belirli bir kilometre sınırı olmadığından  düzenli bakım sırasında amortisör takozlarını kontrol etmeli ve herhangi bir sorun tespit ederse değişim sağlanmalıdır.

Amortisör Bakımı Nasıl Yapılır?

Amortisör bakımı, aracınızın süspansiyon sisteminin sağlıklı çalışmasını ve sürüş güvenliğini sürdürmesini sağlamak için önemlidir. Amortisörlerde herhangi bir aşınma, sızıntı veya hasar belirtisi görünürse, bunlar ciddi bir soruna işaret edebilir. Bir otomobil servisine başvurarak amortisörlerin durumunu profesyonelce kontrol ettirilir. Amortisörlerin sağlıklı çalışması lastiklerin düzgün bir şekilde temas etmesini sağladığında lastik basıncını düzenli olarak kontrol etmek, lastik üzerindeki aşınmaları incelemek önemlidir.

Araç yükünün dengeli dağılması da amortisörlerin uzun ömürlü olmasına yardımcı olur. Aşırı yüklenmiş araçlar, amortisörlerin hızla aşınmasına yol açabilir. Yol koşullarının olumsuz olması da amortisör arızasına neden olabileceğinden aracı daha uygun koşullarda kullanmaya özen göstermelisiniz. Sık sık çukurlara, tümseklere veya darbelere çarpmak, amortisörlerin daha hızlı aşınmasına neden olabilir. Amortisör bakım aşamasında sürücünün dikkati önem kazanırken amortisör değişimi için muhakkak bir otomobil servisi veya mekanik tamirci desteği alınmalıdır.

Amortisör Arızaları Nasıl Anlaşılır?

Amortisör arızalarını tanımak ve gerekli onarımları yapmak önemlidir. Doğru bakım ve onarımın yapılabilmesi için de arızanın neden olduğu sebep bilinmelidir. En yaygın amortisör arızası belirtisi, aracın daha sert ve sarsıntılı bir şekilde sürdüğünü hissetmektir. Tekerlekler, yol üzerinde düzensiz yüzeylere temas ettiğinde oluşan titreşimler ve darbeler, amortisörlerin işlevini yerine getirmediğinin en büyük işaretidir.

Bozulmuş amortisörler, tekerleklerin düzensiz yüzeylerle temas ettiğinde çıtırtı, tıkırtı veya vurma gibi gürültüler oluşmasına sebebiyet verebilir. Süspansiyon gürültüleri, amortisörlerin aşınmış veya hasar görmüş olabileceğini gösterir. Amortisör arızaları, yol tutuşunu olumsuz etkileyebilir. Araç, virajlarda daha az denge sağlayabilir ve direksiyon hakimiyeti kaybolabilir. Sürüş güvenliği için tehlike oluşturan bu sebep, direksiyon titremesi veya sallanma gibi hasarları da ortaya çıkarır. Yüksek hızlarda sürüş sırasında bu belirti daha belirgin olacağından her sürüş esnasında aracın çıkardığı sesleri dinlemek ve tedbirli olmakta fayda vardır. Sürüş güvenliğini maksimum seviyede tutacak ve konforlu bir sürüş deneyimi sunacak Volkswagen SUV modelleriOpens an external link hakkında detaylı bilgiye Volkswagen fiyat listesiOpens an external link aracılığıyla ulaşabilirsiniz.