Diferansiyel Nedir?
Diferansiyel Nedir? Ne İşe Yarar?
Sürüş deneyimini olumlu yönde etkileyen diferansiyel nedir? Diferansiyel sistemi genel olarak araçlarda kullanılan ve gücün tekerleklere eşit ve doğru bir şekilde dağıtılmasını sağlayan önemli bir mekanik sistemdir. Aracın viraj alma kabiliyetini olumlu yönden etkileyen ve tekerleklerin yol üzerinde kaymasını engelleyerek daha güçlü bir yol tutuşu sağlayan önemli bir sistemdir. Diferansiyel sisteminin temel amacı, motordan gelen gücü, belirli oranlarda tekerleklere aktararak her bir tekerin dönme hareketini eşit ve sistematik olarak devam ettirmesini sağlamaktır.
Diferansiyel Nedir?
Araç tekerleklerinin farklı hızda dönmesini engelleyen ve hızlarını dengelemeye yardımcı olan diferansiyel sistemi, güç kaynağından gelen gücü tekerleklere eşit oranda dağıtarak aynı şekilde dönme eylemi gerçekleştirmelerini sağlayan bir mekanik güçtür. Diferansiyel sistemi, birkaç dişli sistem ve milin bir araya gelmesiyle oluşur. Araç tekerlekleri sürüş esnasında aynı oranda ve düzende dönme hareketini sağlamazsa araçta sürüklenme ya da patinaj gibi durumlar oluşabilir. Aracın tekerlekleri dönme hareketini gerçekleştirdiğinde dış ve iç tekerleklerin farklı yol alması nedeniyle tekerlekler arasında hız uyuşmazlığı gibi önemli bir sorun meydana gelebilir.
Diferansiyel sistemi aracın arka ve ön olmak üzere iki aks sistemi üzerinde bulunur. Dört tekerlekli araçlarda hem ön kısımda hem de arka kısımda olmak üzere iki aks sistemi üzerinde de birer adet diferansiyel sistemi bulunduğunu söylemek mümkündür. Diferansiyel sistemi, birden fazla dişli çarkın bulunduğu bir mekanizmadır. Diferansiyel görevi ise motor tarafından elde edilen gücün eşit aralıklarla ve eşit oranda tekerleklere dağıtılmasını sağlamasıdır. Peki, diferansiyel nasıl çalışır? Diferansiyel, gücü eşit bir şekilde tekerleklere dağıtarak dişli çarkın kullanılmasını sağlar. Bu sayede yol üzerinde tutuşu güçlendirerek sürüşün kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Araçlarda bulunan iç tekerlekler daha az yol mesafesi kat ettiği için daha yavaş dönme hareketi gösterir. Dış tekerlekler ise daha fazla yol mesafesi kat ederek daha hızlı döner. Virajlarda tekerlek hızının gerektiği gibi olmaması durumunda kayma meydana gelebilir ve sürücü kontrolünü kaybedebilir. Diferansiyel sistemi, viraj durumlarını da algılayarak gücün tekerlekler üzerinde doğru oranda dağılmasını sağlayarak aracın düzgün ve düzenli bir şekilde yol alabilmesini sağlar. Diferansiyel sistemi, virajlar da dahil olmak üzere tekerleklerdeki hız oranını dengeleyerek aracın kontrolünü ve sürüş güvenliğini maksimum seviyeye çıkarır. Diferansiyel nedir sorusunun cevabını verdiğimize göre sistemin işlevlerini inceleyemeye başlayabiliriz.
Diferansiyel Ne İşe Yarar?
Diferansiyel ne demek sorusunu detaylı bir şekilde inceledikten sonra diferansiyel ne işe yarar konusuna değinebiliriz. Araç sürüşü konusunda önemli bir yere sahip olan diferansiyel sistemi, tekerleklerin aynı oranda güçle dönmesini sağlayan önemli bir mekanizmadır. Diferansiyel, aracın tekerleklerinin dönüş hızını ve gücünü ayarlayan bir mekanizma olduğu için en temel işlevi, iç ve dış tekerleklerin farklı mesafelerde de ortak bir düzende ve sistemde hareket etmesini sağlamaktır. İç ve dış tekerleklerin farklı mesafeler kat etmesinden dolayı ortaya çıkan hız dengesizliğini gidererek aracın daha kontrollü bir sürüş deneyimi sağlamasını amaçlar. Peki, ama nasıl?
Bir araç zorlu bir virajda iç tekerlekle dönüşünü gerçekleştirirken hızının yavaş olması gerekir. Dış tekerlek ise daha geniş bir mesafeyi döndüğü için hızı, iç tekerleğe göre daha fazla olmalıdır. İşte bu durumda iki tekerlek arasında düzenli bir işleyiş olması bakımından farklı güç ayarları iletilir. Bu durumu da diferansiyel sistemi sağlar. Sabit hızda dönmesi için farklı hızlar uygulayarak kontrollü bir dönüş sağlanır. Diferansiyel sisteminin en önemli özelliklerinden biri de tekerleklerin kayma durumunu engellemesidir. Bir aracın sürüş esnasında yol tutuşu kuvvetli olmadığında tekerleklerde kayma meydana gelir.
Yol tutuşunu kaybetmiş ya da kaygan bir yol üzerinde sürüş sağlayan aracın tekerleklerine daha fazla güç ileterek ve yol tutuşunu kuvvetli bir hale getirerek aracın yönlendirilebilirliğini artırır. Karışık bir düzene sahip olduğu düşünülse de diferansiyel sisteminin temel çalışma düzeni oldukça anlaşılırdır. Tahrik miline iletilen güç, bir dönme mekanizması sayesinde tekerleklere eşit oranda aktarılır. Dönme mekanizması dişli bir yapıya sahip olduğu için eşit oranda dağıtma işlevini doğru bir şekilde gerçekleştirir. Diferansiyel sisteminin sağlam ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayan bu dişli yapı, aracın tekerlek hızını dengede tutarak güçlü bir yol tutuşu ve virajlarda kaymadan daha emniyetli bir sürüş sağlar.
Diferansiyel Çeşitleri Nelerdir?
Araçlarda kullanılan diferansiyel sistemi işlevlerine göre farklılık gösterir. Araba diferansiyel nedir ve kaç farklı diferansiyel çeşidi bulunmaktadır? Araçlarda yaygın olarak kullanılan diferansiyel çeşitleri şu şekildedir:
• Açık diferansiyel: Motor gücünün tekerlekler arasında eşit bir şekilde dağılmasını sağlayarak tekerleklerin dönme hızını kontrol altına alır. Kaygan ve zorlu yol koşullarında tekerleğin yola tutuş gücünü arttırarak daha güvenli bir sürüş deneyimi sunar.
• Elektronik kontrollü diferansiyel: Bu diferansiyel tipi, elektronik kontrollerle çalışan ve tekerlekler arasındaki torku, elektronik sensörler ve aktüatörler sayesinde kontrol eden bir sistemdir. Tekerlek hızını ve koşullarını sürekli olarak kontrol altına tutan, takibini yaparak tekerleğin çekiş gücünü en uygun koşullara getiren bu sistem, daha hassas ve hızlı tepki verme yeteneğine sahiptir.
• Kilitli diferansiyel: Aracın her iki tekerleğine de aynı miktarda güç ileten ve eşit bir dönüş sağlayan bu diferansiyel, zorlu ve kaygan yol koşullarında dahi çekiş gücünü maksimum seviyeye çıkarır. Kilitli diferansiyel sistemi, manuel ya da otomatik olarak sağlanabilir. Manuel sistemde mekanik bir geçişle kilitleme sağlanırken otomatik sistemde ise tekerleklerdeki hız farkını algılanarak otomatik kilitleme işlemi gerçekleştirilir.
• Aktif diferansiyel: Elektronik kontroller sayesinde tekerleklerdeki torku otomatik olarak ayarlar. Aracın dinamiklerini dengeler ve yol tutuşunu üst seviyelere çıkarır. Tekerleğin kayabileceği acil durumlarda devreye girerek olası sorunları önler ve kaymayı engeller.
Güçlü diferansiyel sistemine sahip araçlarıyla bilinen Volkswagen ile sürüş güvenliğinizi tehlikeye atmadan keyifli yolculuklar yapabilirsiniz. Hayalinizdeki arabaya ulaşmak için Volkswagen satış kampanyaları fırsatından yararlanabilirsiniz. Artık viraj almak çok daha kolay!
Diferansiyel Arızası Belirtileri Nelerdir?
Aracın tekerleklerine eşit oranda güç ileten diferansiyel, aracın hareket etmesini ve yol tutuşunu güçlendirmesini sağlayan önemli bir mekanizmadır. Aracın güvenliği ve bakımı için önemli olan diferansiyel, zamanla kirlenir ve aracın performansının etkilenmesine neden olur. Diferansiyel sistemde problem varsa tıkırtı ya da bazı metalik sesler çıkar. Özellikle viraj alırken veya aracın hızı arttığında bu sesler daha yaygın bir şekilde duyulur.
Diferansiyel sistemi arızalandığında vites değiştirirken de birtakım zorluklar oluşturur. Aracın tek tekerleğinin diğerine göre daha fazla güç alması gibi teknik hatalara da neden olan diferansiyel arızası, yolda tekerlek izi oluşumu ve tekerlek kayması gibi sorunlara yol açabilir. Diferansiyelin yağ sızdırması durumunda ise araçta yanma kokusuna benzer kötü bir koku meydana gelir. Bu koku da ciddi hasarların habercisi olacağından dikkatli olunmalıdır.
Diferansiyel Bakımının Önemi Nedir?
Diferansiyel bakımının yapılması hem aracın güvenli kullanımı hem de uzun ömürlü olması bakımından ayrı bir öneme sahiptir. Diferansiyel yağ bakımının yapılması işlevselliğini artırdığı için önemlidir. İçerisinde yağ bileşenleri bulunan diferansiyel, parçaların korunmasını ve sürtünme kuvvetinin azalmasını sağlar. Bu yağ zamanla kirlenebilir ya da bozulabilir, bu gibi durumlarda yağın değiştirilmesi ve temizlenmesi gerekir.
Diferansiyel parçaları sürekli birbiriyle temas ettiği için yüksek oranda sürtünme ile karşı karşıya kalırlar. Temiz ve düzgün yağlanan bu parçalar, sürtünme sonucunda bile aşınmayı azaltır ve ömrünün uzamasını sağlar. Diferansiyel bakımının yapılması araç performansını artıracağı ve sürüş deneyimini iyileştireceği için önem arz eder. Daha iyi viraj kontrolü, yol tutuş kabiliyeti ve tekerlek gücü sağlayan diferansiyel, bakımı düzenli aralıklarla sağlandığında olası hasarların önüne geçer.
Diferansiyel nedir sorusunun tüm detaylarını birlikte inceledik. Virajlarda hakimiyeti elinizde tutmak istiyorsanız çok geçmeden Volkswagen ailesiyle tanışın. Hayallerinizi süsleyen arabayla uzun yolculuklara çıkmaya hazır mısınız? Volkswagen fiyat listesi üzerinden gerekli değerlendirmeleri yapabilir ve hemen gaza basabilirsiniz. İyi yolculuklar!