Navigasyon Sistemi
Navigasyon sistemi, sürücünün, tanımlı bir hedefe ulaşması için gerekli olan desteği sahip olduğu harita üzerinde yapılan görsel yönlendirmeler ile sağlar. Ayrıca sistemin desteklediği sesli komut yardımıyla, sürücünün sürüş anında dikkatini dağıtmayacak şekilde optimum gidiş güzergahı sesli olarak bildirilir.
Sistemin ana komponentlerinden olan küresel konumlandırma sistemi (Global Positioning System / GPS) yardımıyla birkaç metrelik hassasiyet payı ile aracın konumunu belirlenir.
GPS’ten elde edilen güncel konum verilerinin anti blokaj sistemine ait tekerlek devir sensörlerinin sağladığı verilerle karşılaştırma işlemi ile birlikte, bilgisayar seçili rotayı hesaplama olanağını sunar. Rotayı hesaplarken ise sistemde bulunan entegre dijital haritadaki yol seçeneklerini baz alır. Entegre harita farklı sistem yapılarına bağlı olarak CD-ROM, DVD veya sabit disk üzerinde kayıtlı durumdadır.
Hedef adresin girilmesinin ardından entegre navigasyon bilgisayarı en uygun olan rotayı hesaplar ve harita üzerinde gösterir. Sürücünün navigasyon yönlendirmesini başlatması ile sistem sürekli olarak sesli ve görsel aktif hedef yönledirmesi yaparken bir yandan da sürüş esnasında hesaplanan rota güzergahını ve aracın güncel konumunu karşılaştırır. Bilgiler birbirinden farklı ise, örneğin sürücü bir trafik sıkışıklığı nedeniyle başka bir yola saptığında veya yanlışlıkla farklı bir güzergâha karar verdiğinde sistem yeni bir rota hesaplayarak sürücüyü yönlendirmeye devam eder.
NEDC (New European Driving Cycle)
Otomobil endüstrisinde kullanılan bir standart sürüş döngüsünü ifade eder. NEDC, otomobillerin yakıt tüketimi ve emisyon ölçümlerinin standartlaştırılması ve karşılaştırılabilir hale getirilmesi amacıyla Avrupa'da geliştirilen bir test prosedürüdür.
Belirli bir hızda, dur-kalk trafiği ve farklı sürüş koşullarını simüle eden bir sürüş döngüsünü içerir. Bu döngü, otomobilin yakıt tüketimini ve emisyonlarını laboratuvar ortamında test etmek için kullanılır. Otomobil üreticileri, araçlarının NEDC testlerini geçmesi gerekmektedir ve bu sonuçlar, otomobilin yakıt verimliliği ve çevresel etkileri hakkında bilgi sağlar.
Ancak NEDC, gerçek dünya sürüş koşullarını tam olarak yansıtmamaktadır ve bu nedenle daha gerçekçi bir ölçüm olan "WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure)" ile değiştirilmiştir.
Nem Sensörü
Klimatronik kontrol ünitesi içindeki bir ayar algoritması ile bağlantılı olarak özel bir sensör sistemi, camların buğulanması riskini azaltmaktadır.
Klimatronik kontrol ünitesi, iç dikiz aynası gövdesinin içinde bulunan nem ve sıcaklık sensörlerinin sağladığı verilerle, havanın yoğuşma noktası sıcaklığını, yani havadaki nemin yoğuşmaya başladığı sıcaklığı, hesaplar. Bir kızılötesi sensör de ön camın ısı yayımını ve buna bağlı olarak cam sıcaklığını ölçer. Klimatronik, camın buğulanmaması için ön cama ulaştırılan hava miktarını ayarlar ve kompresör açık durumdayken iç mekândaki havanın nem oranını da optimize eder.
Ayrıca, araç iç mekân sıcaklığına bağlı olarak nem seviyesi yolcular için optimum seviyeye getirilmektedir.
NMC Pil
Gelişmiş batarya teknolojilerinden biri olan NMC (Nikel-Mangan-Kobalt) hücre kimyası, yüksek enerji yoğunluğu ve uzun menzil avantajı ile öne çıkar.
NMC bataryalar, hücre başına daha fazla enerji depolayabilirken, bu özelliği sayesinde tek şarjla daha uzun sürüş mesafeleri sunar. Nikel oranı arttıkça enerji yoğunluğu da yükselir; mangan ve kobalt ise batarya stabilitesi ve güvenliğine katkı sağlar. Genellikle ısı yönetim sistemi ile desteklenen bu bataryalar, yüksek hızlı DC şarj performansında da başarılıdır.
Kullanıcı açısından bakıldığında, NMC bataryalar uzun yolculuklara uygun, daha az şarj ihtiyacı olan ve sürüş esnasında menzil kaygısını azaltan bir deneyim sunar. Enerji verimliliği yüksek olan bu sistem, yüksek performanslı sürüşlerde dahi istikrarını korur.