Wallbox
Wallbox, elektrikli araçların evde veya ticari alanlarda alternatif akım (AC) ile hızlı ve güvenli bir şekilde şarj edilmesini sağlayan kompakt ve güçlü bir şarj cihazıdır. Genellikle duvara monte edilebilen bu şarj üniteleri, ev tipi şarj noktaları için ideal bir çözüm sunar ve Volkswagen ID. Ailesi gibi elektrikli araçlarla tam uyumlu çalışır.
Wallbox’un temel işlevi, elektrikli araçların daha hızlı bir şekilde şarj edilmesini sağlamaktır. Tipik olarak, evde kullanılan standart prizler ile kıyaslandığında, Wallbox şarj üniteleri 3-4 kat daha hızlı şarj süresi sunar. Wallbox, 7.4 kW ile 22 kW arasındaki güç çıkışlarına sahip olup, genellikle Tek Faz ve Üç Fazlı versiyonları bulunur. Bu sayede, aracın bataryası daha kısa sürelerde, genellikle 4-8 saatte tamamen dolabilir.
Wallbox, gelişmiş güvenlik özelliklerine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Aşırı ısınma, kaçak akım, yanma riski gibi tehlikelere karşı koruma sağlar ve şarj işlemi sırasında güvenli bir ortam oluşturur.
WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure)
Eski laboratuvar testi olan Yeni Avrupa Sürüş Döngüsü (NEDC), 1980'lerde tasarlanmıştı. Teknoloji ve sürüş koşullarındaki gelişmelere bağlı olarak eskimişti. Avrupa Birliği bu nedenle yeni bir test olan Dünya Genelinde Uyumlu Hafif Taşıt Test Prosedürü (WLTP) adlı bir test geliştirdi. AB otomobil endüstrisi, WLTP'ye geçişi memnuniyetle karşıladı ve bu yeni test döngüsünün geliştirilmesine aktif olarak katkıda bulundu.
Eski NEDC testi, teorik bir sürüş profili temelinde test değerlerini belirliyordu, oysa WLTP döngüsü dünya genelinden toplanan gerçek sürüş verileri kullanılarak geliştirildi. Bu nedenle WLTP, günlük sürüş profillerini daha iyi temsil ediyor.
WLTP sürüş döngüsü, farklı ortalama hızlara sahip dört bölüme ayrılmıştır: düşük, orta, yüksek ve ekstra yüksek. Her bölüm, çeşitli sürüş aşamaları, duraklar, hızlanma ve frenleme aşamaları içerir. Belirli bir araç tipi için her güç aktarma organı konfigürasyonu, aracın en hafif, en aerodinamik (en ekonomik) ve en ağır, en az aerodinamik (en az ekonomik) sürümü için WLTP ile test edilir.
WLTP, dünya genelinde farklı bölgelerde kullanılabilen bir global test döngüsü olarak geliştirildi, böylece kirletici ve CO2 emisyonları ile yakıt/enerji tüketim değerleri dünya çapında karşılaştırılabilir olurdu. Bununla birlikte, WLTP'nin ortak global bir 'çekirdeği' olsa da, Avrupa Birliği ve diğer bölgeler, yol trafiği yasalarına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak testi farklı şekillerde uygularlar.
WLTP, çok daha gerçekçi test koşulları getiriyor. Bunlar şunları içerir:
- Daha gerçekçi sürüş davranışı;
- Daha geniş bir sürüş durumu yelpazesi; düşük, orta, yüksek, ekstra yüksek ve kombinasyonlu;
- Daha uzun test mesafeleri;
- Avrupa ortalamasına daha yakın daha gerçekçi ortam sıcaklıkları;
- Daha yüksek ortalama ve maksimum hızlar;
- Daha yüksek ortalama ve maksimum sürüş gücü;
- Daha dinamik ve temsil edici hızlanma ve frenlemeler;
- Daha kısa duraklar;
- Opsiyonel ekipman: CO2 değerleri ve yakıt/enerji tüketimi, bireysel araçlar için üretildiği gibi sağlanır;
- Daha katı araç kurulumu ve ölçüm koşulları;
- Benzer araç modelleri için mevcut seçenekleri yansıtan tüketici bilgilerinde en iyi ve en kötü durum değerlerine izin verir.
Tüm bu iyileştirmeler nedeniyle WLTP, bir aracın yakıt/enerji tüketimini ve emisyonlarını hesaplama temeli olarak çok daha doğru bir teminat sağlamayı amaçlamaktadır. Bu, laboratuvar ölçümlerinin bir aracın yol performansını daha iyi yansıtmasını sağlayacaktır. Bu rakamları, aynı teknik prosedürlere tabi tutulan diğer araçlarla karşılaştırırken kullanın. Bu rakamlar, hava koşullarındaki değişiklikler, sürüş tarzları ve araç yükü gibi bir dizi faktöre bağlı olarak gerçek sürüş sonuçlarını yansıtmayabilir.